Get In Touch
HDEDM
Rudeška cesta 234, Zagreb, HR
Phone: +385 98 9278 635

Matej Kuliš

Studij stomatologije završio je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2015. godine započeo je specijalizaciju iz stomatološke protetike na Sveučilišnoj klinici u Zagrebu, KBC Zagreb, a 2018. godine stekao je zvanje specijalista stomatološke protetike. U svom kliničkom radu uglavnom se bavi implantologijom, rekonstrukcijom istrošene denticije, mobilnom protetikom te suvremenim načelima predprotetičke pripreme i preparacije zuba. Veliki naglasak stavlja na protetičko upravljanje mekim tkivima, što je ujedno i glavna tema njegovih predavanja i radionica. Surađuje kao KOL s međunarodnim tvrtkama 3M ESPE, Bego implant systems, VPI Innovato Cervico. Autor je i koautor nekoliko stručnih članaka. Predaje na kongresima i vodi radionice iz protetike i implantoprotetike u Sloveniji i inozemstvu. Kliničku praksu obavlja u privatnoj ambulanti u Ljubljani.


Estetski mobilni protetski radovi retinirani dvostrukim krunama kao alternativa all-on-x konceptima

Pacijenti s jako reduciranom denticijom i bezubi pacijenti su izazov s kojim se doktori dentalne medicine redovito susrećemo u svojem kliničkom radu. Zbrinjavanje takvih pacijenata je kompleksno i zahtjeva specifično znanje terapeuta.

Upotreba teleskopskih/konusnih (dvostrukih kruna) je metoda koja se već dugo, klinički uspješno, primjenjuje u stomatologiji kao jedno od protetskih rješenja za zbrinjavanje pacijenata s jako reduciranom denticijom i bezubih pacijenata s implantatima. Jedna od dodatnih prednosti upotrebe dvostrukih kruna jest da omogućavaju klinički uspješno sekundarno povezivanje implantata i zubi u blok za potporu protetskog rada. Takav tip protetskog rada za razliku od ALL ON-X koncepta omogućava očuvanje zubi, koji nisu indicirani za ekstrakciju i njihovu integraciju kao protetskog nosača u kombinaciji s dodatno postavljenim implantatima.

Klinička istraživanja pokazuju jako visok postotak uspješnosti i nizak stupanj bioloških i tehničkih komplikacija protetskih radova s upotrebom dvostrukih kruna poduprtih samo na implantatima te kombinirano poduprtih na implantatima i zubima.  Taj tip radova predstavlja jedno od najuspješnijih rješenja u implantoprotetici, što potvrđuju i klinička istraživanja s višegodišnjim (10 godina i više) praćenjem takvih radova. Dvostruke krune također omogućuju i imedijatno opterećenje implantata.
Protetski radovi s dvostrukih krunama pacijentima omogućuje osjećaj sigurnost, estetiku fiksnog rada i lakoću održavanja mobilnog protetskog rada. To terapeutima donosi mirnu savjest nakon predaje gotovog rada i jednostavno održavanje na kontrolama, s manje utrošenog vremena jer nema potrebe za odvijanjem rada i mougćim neugodnostima koje takav postupak donosi.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali funkcionalnost naše web stranice i vašeg korisničkog iskustva.